• Kategorie
  • Szukaj
  • Patelnie

Patelnie na indukcję, ceramiczne, tytanowe

Patelnia to typ naczynia używany w różnego rodzaju procesach obróbki termicznej jedzenia, jak smażenie czy duszenie. Ze względu na przeznaczenie wyróżnia się różnego rodzaju patelnie. Istnieją patelnie o zastosowaniu uniwersalnym oraz takie, które używa się w przypadku przyrządzania konkretnych potraw. Najlepsze patelnie to te, które znajdują zastosowania w naszym codziennym gotowaniu. To nieodzowny element każdej kuchni, dlatego ważny jest jej właściwy wybór. 

Patelnie ceramiczne

To patelnie, które posiadają powłokę ceramiczną. Zastosowanie powłok ceramicznych pozwala na łatwiejsze czyszczenie patelni, ale przede wszystkim sprawia, że gotowanie na nich jest zdrowe. Patelnie tego rodzaju są wolne od szkodliwych substancji takich jak: metale ciężkie czy związki PFOA, PTFE oraz BPA. Patelnia ceramiczna sprawdza się w krótkotrwałym smażeniu oraz w przypadku smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Posiadają dużą odporność na uszkodzenia spowodowane porysowaniem, jak i również na wysoką temperaturę. Niemniej jednak długotrwałe wysokie temperatury mogą spowodować odbarwienia oraz przywieranie naszych potraw. Z tego powodu najczęściej tego typu patelnie są używane do intensywnego jednak krótkotrwałego smażenia.

Patelnie tytanowe

Powłoka tytanowa charakteryzuje się przede wszystkim wysoką wytrzymałością oraz trwałością. Proces powstawania patelni tytanowych sprawia, że stają się one całkowicie odporne na zjawiska takie jak np. korozja. Powłoki tego rodzaju, tak jak powłoki ceramiczne są bezpieczne dla zdrowia, przez co są, tak pożądane przez szefów kuchni i wszystkich tych, którym zależy na zdrowym stylu życia. Patelnie tytanowe są odporne na ścieranie oraz uszkodzenia mechaniczne. Inną ich zaletą jest to, że nie powodują przywierania się naszych potraw. Tego typu patelnie mogą posłużyć w swoim nienaruszonym stanie naprawdę długie lata. 

Patelnie żeliwne

Tego rodzaju patelnie to wybór uniwersalny, cieszący się popularnością od wielu lat.  Cechą charakterystyczną owych patelni jest długotrwałe utrzymywanie wysokiej temperatury. Powłoka żeliwna posiada dużą wytrzymałość oraz odporność na zarysowania. Dla niektórych wadą takich patelni jest ich duży ciężar, niemniej jednak może być to również dużą zaletą. Dzięki swojej masywnej budowie patelnia żeliwna niweluje ryzyko przypadkowego potrącenia jej i oblania się gorącym tłuszczem. Inną zaletą jej masywnej budowy jest fakt, że ogrzany na patelni tłuszcz rozprowadza się na niej równomiernie, nadając wyjątkowy smak naszym potrawom.

Ważną zaletą patelni żeliwnych jest to, że mogą być one używane w piekarniku, jeśli tylko ich rączki są wykonane z żeliwa lub stali. Patelnie żeliwne należy czyścić ręcznie, ponieważ nie posiadają one przystosowania do mycia ich w zmywarce. 

Patelnie teflonowe

Patelnie o powłoce teflonowej są przystosowane do smażenia beztłuszczowego. Patelnia beztłuszczowa to dobry wybór dla osób, które stosują dietę niskotłuszczową i lekkostrawną. Największym mankamentem patelni teflonowych jest fakt, że należy obchodzić się z nimi ostrożnie ze względu na to, że łatwo jest uszkodzić ich powłokę. Niemniej jednak uszkodzenie powłoki następuje tylko wtedy, kiedy używamy ostrych narzędzi. Dużą zaletą teflonowych patelni jest ich szeroki wybór, trwałość oraz nieprzywierająca powłoka. Warto jest przed użyciem takiej patelni poddać ją procesowi zahartowania w celu zniwelowania możliwości uszkodzenia patelni. W tym celu wystarczy tylko umyć patelnie pod gorącą wodą i wyczyścić ją płynem do naczyń. Kolejnym krokiem jest osuszenie jej i posmarowanie małą ilością oleju spożywczego. 

Patelnie stalowe

To patelnie, które cieszą się olbrzymią popularnością ze względu na swoją dużą wytrzymałość. Są one wyjątkowe odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz zarysowania. Użyty w niej materiał jest również odporny na zjawisko korozji oraz na działanie kwasów. Patelnie te charakteryzują się lśniącym połyskiem, ze względu na zawartość niklu. Nie należy jednak smażyć na nich przy zbyt wysokiej temperaturze, ponieważ danie może przywierać.Patelnie stalowe doskonale łapią ciepło z tego powodu nie potrzeba używania dużej mocy naszej kuchenki. 

Patelnie grillowe

Rodzaj patelni charakteryzująca się specjalną powierzchnią posiadająca specjalne wypustki. Jej karbowana powierzchnia sprawia, że użyty do smażenia tłuszcz wpada do zagłębień, zamiast wsiąkać w potrawę. Istnieją patelnie grillowe o korpusie stalowym, żeliwnym, a nawet aluminiowym. Te wykonane z żeliwa lub aluminium doskonale przewodzą ciepło, przez co patelnia nagrzewa się w krótkim czasie. Z kolei patelnia o korpusie stalowym posiada dużą wytrzymałość oraz trwałość. W patelniach grillowych najczęściej stosuje się powłoki ceramiczne, tytanowe lub teflonowe. Powłoka ceramiczna ułatwia regularne rozprowadzania się ciepła oraz umożliwia grillowanie na niewielkiej ilości tłuszczu. Powłoka teflonowa jest podobna w swoim działaniu do powłoki ceramicznej, jednak ogranicza ona ryzyko przywierania do dna naszych potraw. Warto pamiętać, że w przypadku powłok teflonowych nie należy używać ostrych narzędzi. Powłoka tytanowa jest z kolei najbardziej wytrzymałym typem powłoki, nie wymagają używania dużych ilości tłuszczu oraz szybko się nagrzewają. Ze względu na przeznaczenie patelni grillowych warto jest, wybrać jej odpowiedni materiał oraz powłokę. Dla przykładupatelnia beztłuszczowa powinna posiadać ceramiczną lub teflonową powłokę, ponieważ przy odpowiednim smażeniu nasze danie nie powinno przywierać do dna. 

Patelnie na indukcję

Patelnia indukcyjnapowinna być przede wszystkim wykonana z materiału ferromagnetycznego. Kolejną ważną cechą tego typu patelni jest jej płaskie niezdeformowane dno. Patelnie przeznaczone do używania na kuchence indukcyjnej posiadają charakterystyczny symbol indukcji tzw. zwojnicę. Niektórzy producenci zamiast symbolu na dnie umieszczają napis informujący o zastosowaniu patelni na płycie indukcyjnej.  Warto jest na to zwrócić uwagę przede wszystkim, kupując patelnie stalowe, które naturalnie nie są przystosowane do smażenia na indukcji i muszą mieć ku temu odpowiednią modyfikację.